مقدمه و کلیات

تغییراتی که با گذشت زمان در نظام سلامت به وجود آمده است، باعث شده تا به یک نظام پیچیده و متغیر تبدیل شود. همچنین این سیستم پیچیده قسمت بزرگی از هزینه‏های دولتی را در بر می‏گیرد. بنابراین نیاز به بهبود در این سیستمها بسیار احساس شده و وجود یک دید سیستمی، مورد توجه واقع می‏شود. با وجود پزشکان با تجربه، نیروی انسانی متبحر و امکانات مناسب مشاهده می‏شود هنوز سازمان‏های وابسته به نظام سلامت مانند بیمارستان‏ها، کلینیک‏ها و سایر مراکز با مشکلات زیادی مواجه هستند. هر چند تمام بخش‏ها و افراد مسئولیت‏های خود را به درستی و بی‎‏نقص انجام می‏دهند، اما در اکثر موارد مشاهده شده عمده این مشکلات به دلیل عدم وجود یک نگاه سیستمی به این مراکز است. مهندسی سیستم‏ها کمک می‏کند تا سیستمهای موجود سلامت شناسایی، بررسی و آنالیز شوند؛ سپس با ارائه راه‏حلهایی، سیستم کاراتر عمل کند و بهره‏وری سیستم افزایش یابد. این امر باعث می‏شود بیمارستانها بیمارمحور، پاسخگو و انعطاف پذیرتر باشند.
در ادامه نمونه‏هایی از اقداماتی که مهندسین سیستم‏های سلامت می‏توانند انجام دهند مطرح شده است. البته با توجه به گسترده بودن حوزه‏های مطالعاتی مهندسی صنایع، تقریباً تمام قسمت‏های نظام سلامت می‏تواند از این اقدامات بهره ببرد، اما در اینجا فقط به چند مورد اکتفا می‏شود.
  • تیم‏های بهبود کیفیت می‏توانند نقش بسیار مهمی در قسمت‏های مختلف بیمارستان داشته باشند و با توجه به الزاماتی که جدیداً با استفاده از استانداردهای اعتبار بخشی در بیمارستان‏ها به وجود آمده است، نیاز به این تیم‏ها در این مراکز بیشتر احساس می‏شود.
  • صف‏های انتظار در بیمارستان‏ها یکی از مهم‏ترین عوامل نارضایتی بیماران است که باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی می‏شود. صف‏های انتظار در قسمت‏هایی چون پذیرش و ترخیص بیشتر خودنمایی می‏کند. همچنین بخش پاراکلینیک بیمارستان‏ها نیز اغلب دچار این مشکل می‏باشد. در اکثر موارد با یک نگاه سیستمی و فرایندی و با استفاده از مهندسی مجدد می توان این مشکل را حل کرد یا تا حد امکان کاهش داد.
 
  • اتاق عمل یک قسمت بسیار مهم و درآمدزا برای بیمارستان‏ها است و بیکاری آن باعث خواب سرمایه عظیمی می‏شود. برنامه‏ریزی و زمان‏بندی اتاق عمل برای استفاده بهینه از آن در جراحی‏های مختلف یکی از مواردی است که تا کنون بررسی‏هایی روی آن صورت گرفته است.
  • سازمان انتقال خون یکی دیگر از بخش‏های مهمی است که نیاز به برنامه‏ریزی‏های دقیقی دارد. با توجه به موجودیت خون، مباحث حمل و نقل و کنترل موجودی می‏تواند در برنامه‏ریزی‏هایی که برای این سازمان انجام میگیرد تأثیر بسزایی داشته باشد.
  • برنامه‏ریزی و شیفت‏بندی پرستاران هم از مباحث مهم در بیمارستان‏هاست که با استفاده از ابزارهای مهندسی صنایع قابل حل است.

چشم انداز

"ارائه راهکارهایی جهت بهبود سیستمها و فرایندهای سلامت در سطح ملی"

ماموریت هسته پژوهشی

  1.  ایجاد قطب علمی مهندسی سلامت و مهندسی سیستمهای بیمارستانی در سطح کشور
  2. ارتباط با شبکه جهانی و تبادل نظر و اطلاعات با آنها
  3. شناسایی مشکلات بالقوه سیستم سلامت
  4.  ارائه راه حل‌های کارآمد و اثربخش
  5. استفاده از روش‌های پیشرفته، تحقیق در عملیات برای کمک به تصمیم گیری بهتر
  6.  شناسایی، استفاده از ابزارها، کاربرد‏های مهندسی صنایع، استفاده از انفورماتیک سلامت به عنوان ابزارهای اساسی در موثر سیستمهای سلامت

محورهای تحقیقاتی هسته پژوهشی

  1. بهینه سازی تصمیمات در سیستمهای سلامت
  2. مدیریت تضاد در سیستمهای سلامت
  3.  صف انتظار سیستمهای سلامت
  4. شبیه سازی سیستم‏های سلامت
  5. مدیریت زنجیره تامین در بیمارستان

راهکارها

  1. انجام طرحهای پژوهشی و اجرایی در حوزه مهندسی سیستمهای سلامت
  2. اجرایی کردن نتایج طرحها در بیمارستانها
  3. ارتباط دانشجویان مهندسی سلامت با سیستمهای بیمارستانی و انجام پژوهش در این حوزه

اهداف و دستاوردها

  1. چاپ حداقل 4 مقاله در سال
  2. ارائه راهکارهای مناسب مهندسی جهت بهبود فرایندهای سلامت
  3. مدیریت و مهندسی سیستمهای بیمارستانی

ارکان هسته:

سوپروایزر هسته:  دکتر حمید پوراصغری
مسئول هسته: دکتر محمد مهدی سپهری
دستیار هسته: مهندس روح انگیز اسدی
اعضاء هسته: ،دکتر پژمان شادپور، دکتر توکتم خطیبی، ‌دکتر پیمان شاهرخی مهندس سارا کرمی، مهندس اکرم نخعی، دکتر پریسا خاکشور
 
Template settings